Ponad rok temu zaprojektowaliśmy wyjątkową kartę win. Znawcy cieszą się, delektują i gratulują, mniej zorientowani otwierają oczy ze zdziwienia i chętnie korzystają z podpowiedzi obsługi, jak się w niej odnaleźć. A tu proszę, dla każdego coś miłego. Konstrukcja karty bazuje bowiem zarówno na regionach (swój ulubiony można wybrać na mapie), jak i szczepach, czyli smakach i aromatach. Każdy może wybrać to, co lubi najbardziej. A jeśli ktoś jeszcze nie wie, co lubi, zapraszamy do skorzystania z naszej szerokiej oferty win na kieliszki. Jest ich bowiem ponad 20, a możemy sobie na to pozwolić między innymi dlatego, że wzorem słynnej kopenhaskiej Nomy korzystamy z urządzenia Le Verre de Vin, które pozwala na próżniowe zamykanie butelek z winem, czyli zachowanie doskonałej jakości win na dłużej.
Tymczasem w karcie perełki i perły. Za nimi stoją: pasja winiarzy, lata ciężkiej pracy i fascynujące historie. A także doświadczenie i namiętności naszego eksperta, dumnego posiadacza prestiżowego certyfikatu WSET3 (zaliczonego z wyróżnieniem) międzynarodowej organizacji Wine & Spirits Education Trust, który osobiście dobrał wszystkie wina.
Ciekawostka na dobry początek tej przygody: Czy wiecie jakie znaczenie w winiarstwie ma data 24 maja 1976 roku?
Otóż odbył się wtedy w Paryżu tzw. "Sąd Parysa”. Nie wybierano jednak najpiękniejszej bogini, ale najlepsze wina. W szranki stanęły najznamienitsze winnice Burgundii i Bordeaux, a naprzeciw nim prawie zupełnie nieznane winnice kalifornijskie.
W „ślepym” teście przeprowadzonym przez największych ówczesnych ekspertów niespodziewanie zwyciężyło Cabernet Sauvignon 1973 od Stag’s Leap Wine Cellars z Napa Valley w Kalifornii. I oto teraz możecie spróbować wina Stag’s Leap w Hotelu Bulwar. U nas w białym wydaniu STAG'S LEAP WINE CELLARS KARIA CHARDONNAY, wielokrotnie wyróżnione przez Wine Spectator oraz Wine Enthusiast.
Zapraszamy Was w podróż po fascynującym świecie winorośli, uprawianych na obu półkulach niemal wyłącznie między 30 a 50 równoleżnikiem, lecz obfitujących w niezliczoną ilość odmian. Przedstawiamy szczepy klasyczne, jak również unikalne odmiany i wyjątkowe blendy. Geograficznie prezentujemy zaś wina od kolebki winiarstwa po najdalsze zakątki Nowego Świata.
Otwórzcie się na nowe doświadczenia. Spróbujcie rieslinga z pięciu różnych krajów. Poczujcie subtelne różnice między Pinot Noir rodzącym się w sercu Burgundii, a pochodzącym z regionu na krańcu Nowej Zelandii. Dołączcie do grona miłośników musującego Chenin Blanc. Delektujcie się.
Rezerwacje:
Tel. +48 56 62 39 426 lub +48 56 62 39 400, recepcja@hotelbulwar.pl (24/7)